Twizy

Hej!

Hade ärende till Volvo (Göinge Bil i Hässleholm) häromdagen. Utanför entrén stod ett annorlunda fordon, en udda bil. Visst har jag sett den innan men inte intresserat mig närmare för den. Bilen jag pratar om är en Twizy från Renault.
Du kör ca tio mil på en laddning för det här är en elbil som följaktligen drivs av en elmotor och batteriet laddas på tre timmar ungefär. Kostnad ca 8 kr per laddning.
Lite tekniska data: Bilens elmotor har 17 hk, 57 Nm. Twizy är bakhjulsdriven, automatväxlad och har en toppfart på 80 km/tim. Accelerationen är väl inte direkt blixtrande 0 – 45 på 6, 1 sek (enligt Auto Motor & Sport). Pris: ca 75.000 kr med dörrar. Hyra av batteri tillkommer med ca 500 kr per mån. Skatten lär vara 180 kr per år. Försäkring? Kostnad per mil bör bli ungefär 1 kr.

Twizy - en elektrisk upplevelse.

Twizy – en elektrisk upplevelse. Foto: Berit Randahl-Carlsson, Iphone

Den drar blickarna till sig. Parkerad framför entrén till Göinge Bil med ena dörren öppen, ja snarare uppfälld för bilen har nämligen vad jag skulle vilja kalla Lambodörrar – precis som på en Lamborgini. Man fäller upp dörrarna rakt framåt. Och det finns två dörrar trots att man sitter i tandem. Ett litet nödsäte finns bakom föraren.
När jag tar bilen på en provtur ner till Hässleholms centrum blir jag uttittad som aldrig förr. Nog har jag framfört fordon, på både två och fyra hjul, som får folk att vrida på huvudet flera gånger tidigare men i Twizyn tar det priset. Gammal som ung stannar och stirrar oblygt när jag glider fram med ett svagt surr i sakta mak. Vid gaspådrag (eller vad det heter när man ökar effekten på en elbil?) surrar det desto värre. Ett hårt och kraftigt ljud är ingen njutning för en motorälskare (förbränningsmotor). Lite skumpigt är det också. Enligt Göinge Bils säljare är det ”omöjligt” att välta men jag väljer att inte provocera den lilla Twizyn.

Vem ska ha den här bilen då? Ja, den gör sig bäst i stadstrafik förstås. Den begränsade toppfarten och räckvidden gör den ointressant för pendling utanför stadsgränsen. Storhandlar gör du inte heller. Två matkassar är väl ungefär vad som ryms i baksätet, något bagage finns inte. Inte värme heller så det kan bli kyligt på vintern men lite bekvämare än en skoter är den väl så om man behöver förflytta sig korta sträckor med lite eller inget bagage så är den nog inte så dum – och miljövänlig dessutom. Rolig, nja! En kort stund kanske.

Kör försiktigt och se upp för tysta fordon!

Bosse

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.