Snyggt eller osnyggt?

Man frågar sig vilket ansvar media har i dessa tider? Det finns ett otal exempel på när pressen är delaktig i att påverka historien. Ministrar tvingas avgå och rättssäkerheten har satts på spel, osv.
Utifrån mitt långt mindre storpolitiska perspektiv ser bilden lite annorlunda ut. Media i Hässleholms kommun uppfattas av näringslivet i kommunen som mer negativ till företagen än hur media uppfattas genomsnittligt i landet. Media i Hässleholm placerar sig faktiskt i det absoluta bottenskiktet. Man kan fråga sig vad det beror på? Ja, var och en får väl döma själv men här är ett exempel.

Redaktionerna på landets tidningar är noga med att framhålla sitt oberoende och vikten av att inte gå företagens ärenden utan att kritiskt granska både myndigheter och företag. Så är även fallet med tidningsaktörerna i vårt område. Inget fel i det. Pressens uppdrag är just detta tillsammans med uppgiften att rapportera om det som är av sk allmänintresse. Det är en viktig del av vår demokrati.
En av de lokala tidningarna här i norra Skåne har en krönikör som sedan en tid valt att framhålla en av bankerna och dess bankdirektör på ett sätt som förvånar. Jag har absolut ingen kritik mot sagde bankdirektör, tvärtom. Inte heller har jag någon anledning att kritisera banken som sådan – inte mer än alla andra banker som numera får ta emot mer eller mindre förtjänt kritik för sin vinsthunger. Det jag ifrågasätter är om en sk oberoende tidning ska låta sig bli ett marknadsföringsverktyg för ett enskilt företag och dess evenemang.
Krönikören i fråga har, enligt mitt förmenande valt att ta ställning mot HessleCity i ett försök att provocera cityledaren och styrelsen att spela på krönikörens villkor. Dvs genom att undanhålla information som uppenbarligen kommit tidningen tillhanda och i stället fokusera på tidigare nämnd bank vill krönikören framställa HessleCity och dess ledning som passiva och inkompetenta.
Vid en citylördag härom månaden redovisade krönikören endast bankens aktiviteter och utelämnade övriga aktiviteter på stan. Det hör till historien att bankens och HessleCitys övriga aktiviteter var samordnade och marknadsfördes i gemensamma annonser.
Det senaste exemplet härör sig från den gångna helgen när HessleCity anordnade ett av de större evenemangen för säsongen, Modegalan. I den krönika som vederbörande skrev på lördagen och som brukar innehålla intressanta händelser i helgen nämndes överhuvudtaget inte Modegalan, denna helgs i särklass största händelse i Hässleholm. I stället valde krönikören att framhålla bankdirektörens referat av en fotbollsmatch. Samma krönikör hade tidigare i veckan när han stött på cityledaren påpekat att han minsann inte skrivit något elakt om HessleCity på två veckor.

Det är min uppfattning att den här typen av agerande är oprofessionellt, omoget och infantilt. Det bidrar till att skapa en negativ bild av Hässleholm som i förlängningen kommer att binda ris åt egen rygg för tidningen ifråga. Det är den här typen av sk journalister som bidrar till att placera Hässleholm i bottenligan när det gäller mediaattityd. I Svenskt Näringslivs attitydundersökning som presenteras idag, den 23 april behåller Hässleholm en fortsatt låg ranking när det gäller företagens uppfattning om medias attityd till företagande.
Om sagda krönikör nu tycker att cityledare och styrelse borde vara flitigare med att ”fjäska” för honom står det honom fritt att säga det. Vill han ha information är ingen av oss svåra att nå och den grundläggande information går oftast ut i form av pressmeddelanden till redaktionen. Men denna person vill ha specialbehandling – som det anstår en diva.
I min bok överväger numera minustecknen. Osnyggt är min åsikt.

Det förtjänar att påpekas att aktuell tidning, genom en artikel av annan journalist, denna vår bevakat Modegalan och rapporterat om den i tidningen på ett vederhäftigt sätt.

Bosse

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.