Hua, har någon sett Hin?

Hej!

Nej, det är inte lätt att hitta Hin Håle i Hua-Hin! Det står visserligen en djävulsliknande figur på den lilla gatan som går förbi Hilton och visst är trafiken galen, bilar och mopeder överallt men Hua-Hin, liksom övriga Thailand känns ändå som en väldigt vänlig plats. Här visas sällan sura miner. Det ligger i sakens natur att inte visa aggressivitet i detta buddistiska land. Ha alltid ett leende i beredskap oavsett vad ditt budskap är. Då går allt så mycket lättare. Att skälla ut någon är inte att tänka på – det är bad karma!!
Under en dag på stranden möter man hur många strandförsäljare som helst. De allra flesta erbjuder produkter som man inte vill ha, man vill inte ens se på dem. Men med ett vänligt leende på läpparna är det lätt att tacka nej utan att irritationen stiger. Och tänk efter, visst är det skönare att vara artig och vänlig när man avfärdar någon eller något. Stressnivån sjunker och blodtrycket med den. Så med ett leende blir din vistelse i Thailand bättre för alla, inte minst för dig själv.

Hua-Hin är en semesterort ungefär 20 mil söder om Bangkok med ca 85.000 invånare. Staden förknippas gärna med den thailändska kungafamiljen som har ett sommarresidens här. Öster om staden ligger havet och långsträckta stränder med hotellkomplex på rad. Någon paradiskänsla infinner sig knappast i Hua-Hin men väl en puls av restauranger, nattklubbar och nöjesliv. I Hua-Hin hittar du ett rikt urval av restauranger av alla upptänkliga sorter. Thai-mat finns så klart i ett aldrig sinande överflöd. Du får god sådan på stranden för några tior eller på en bakgata längre upp i stan, bara du vet var du ska gå. Men du kan också äta gott på någon italiensk krog eller från det internationella köket. Längs med havet finns ett antal ”bryggor” som bl a serverar goda fisk- och skaldjursrätter.

Små grodorna

Grodor för avsmakning. Vi har just provat när vi får veta att de hoppar!

Grodor för avsmakning. Vi har just provat när vi får veta att de hoppar!

Under två veckor i Hua-Hin i februari i år behövde vi inte spotta ut något – utom grodorna som var fulla med ben. Fast illa smakade dom inte. Grodorna, ett par centimeter långa serverades på en mindre lokal restaurang väster om järnvägen dit min svägerska, Wan tagit oss en kväll för att vi skulle få lite ”riktig” mat. Första anrättningen som kom in var just dessa grodor. Eftersom det kan vara lite svårt för asiater att uttala bokstaven R ibland blev det lite språkförbistring och det som skulle vara frog blev något annat som vi uppfattade som fungh, dvs svamp av något slag. J-vligt benig svamp kan man säga. Grodorna är nämligen hela (utan huvud) och inte helt enkla att identifiera. Efter att vi stoppat in varsin i munnen förklarade Wan med ett leende att ”they jump”. Grodor är alls inte någon dålig föda. Jag har ätit grodlår på anrika Restaurang Grodan i Stockholm vid ett flertal tillfällen så jag hade säkert inte tvekat även om jag hade vetat var det var som låg på fatet framför oss. Men som sagt lite mycket ben.
Inte en västerlänning i sikte på denna restaurang utom vi själva, tre vitingar och vårt sällskap på tre thai. Resten var lokalbefolkning på den välbesatta restaurangen. Efter grodor serverades en fisksoppa, Tom Yum-style. Spicy? frågar vi. NO, säger Wan – SWEET! Huu! eller Hua!, kanske. Ganska starkt faktisk men gott. Första skeden är alltid tuffast. Sedan vänjer man sig och smakerna blommar ut. Fler rätter kommer in, mmm. Allt är fantastisk gott i all sin enkelhet. Vi äter på enkla ljusblå plasttallrikar med enklast tänkbara bestick men det finns omtanke i matlagningen. Servicen är avslappnad och all information utbyts på thai. Vi västerlänningar kan bara tugga och le. Notan såg jag aldrig men jag gissar att det kostade ett par hundringar per person – i bath (100 TBH = ca 21 SKr).

Binta Burger

Den bästa hamburgaren?

Den bästa hamburgaren?

En annan höjdare i Hua-Hin är Binta Burger. På Binta Bahn Road, en tvärgata snett emot Hilton hittar man på kvällarna en kvinna som på sin moped har ett stekbord och en kylbox. Där kan man beställa hamburgare som steks  tillsammans med lök och bacon medan man väntar. På styret har hon en korg med servetter, ketchup och lite annat, ungefär som på McDonalds. Jag rekommenderar att du tar en cheeseburger med lök och bacon. Ta alla såserna med, varför inte? Binta Burger, godare än så blir inte en hamburgare. I Hua-Hin kan du hitta både Mc D och Burger K men det känns helt onödigt när det finns Binta Burger. Binta Burgers slogan är ”Under a million sold!” men det är ju bara en tidsfråga. En Cheeseburger med allt kostar 120 bath, garanterat färsk och nystekt. Gudomligt gott som en ”nattmacka” i tuc-tucen på väg hem efter en kväll på stan.

Bosse

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.