Jag tycker inte om vintern.

Hej!

Jo, så är det det. Jag tycker inte om vintern. Den tillför egentligen inget till mitt liv. Den passar helt enkelt inte in i mina rutiner. Nej, vintern bara kräver. Den kräver mer kläder, tjockare skor och en mössa. Den kräver mer el i ledningarna så man inte fryser ars… av sig. Fast nu när värmen fungerar i huset efter snart tjugofem år så är i alla fall vintern inte fullt så irriterande som den var tidigare när man satt i vardagsrummet och huttrade. Nu fryser jag bara utomhus och sällan i mitt eget hem.
Sedan ska man ju skrapa rutor på bilen och byta till vinterdäck när det blir så dags. Och ska det vara med dubb eller utan? Jag kör dubblöst för miljön och komforten. Har fungerat sedan början på 90-talet. Men bäst är ju barmark och tjugo plusgrader. Numera har ju alla bilar luftkonditionering så man behöver aldrig svettas.

Vintertid innebär mörker. Ju längre norrut ju mörkare. Mörker inbjuder till sömn men det gör inte jobbet. Alltså borde man ha kortare arbetstid på vintern och längre på sommaren, eller…? Nej, det funkar ju inte för då hinner man inte grilla på sommaren.
I den gångna helgen inföll Knuts namnsdag, den dag då julen städas ut. Visst är det skönt att få ut den barrande granen och plocka bort julpyntet? Vi har visserligen ett begränsat lager av tomtar och andra julföremål, mest är det elektriska ljusstakar i våra fönster som ska plockas bort. Det är å andra sidan på gott och ont. Med ljusstakarna försvinner en del ljus och nu återstår att vänta till sportlovet, vecka 8 då ljuset så sakteliga vänder åter. Till dess är det mesta grått.

Vinter i Hässleholm

Vinter i Hässleholm

Nej, vinter är inget för mig. Trots handskar fryser jag om fingrarna och det är lätt att bli sittande inomhus fast man borde vara ute i skidspåret. Fast skidor är inte heller något som tilltalar mig. När man var grabb och fick sina första skidor började det traumat. Bindningar som satt fel, antingen för hårt eller för löst. Pjäxorna fulla med snö. Snön fastnade under brädlapparna och man var före sin tid med extremt långa platåskor. Dubbelt så jobbigt att ta sig fram som om man bara gått med pjäxor.
Jag följde upp mina skiderfarenheter i Ljungbyhed på Krigsflygskolan. Året var 1972. I januari hade vi en rejäl orientering, utan skidor. Ungefär en minusgrad ute och en decimeter snö i skogen. Blött om fötterna när man sprang och fruset i skorna när man gick. Jag kom bland de tio bästa och blev ifrågasatt av gymnastikläraren, var inte känd som någon framgångsrik löpare, men fryser man så…
I april kom så milen på skidor, försvarets ”vita blixten”, i ett par plusgrader och med två centimeter snö i spåret. Valla för gräsföre! Efter en veckas vinterutbildning i Härjedalen året därpå har jag inte klafsat runt på meterlånga platådojor fler gånger. Storlek 43 får räcka för mig – utan platå.

Funderar på om det finns någon fördel med vinter? Jo, det så klart. Det är inte mycket mygg ute som man ju brukar skämta om när kylan biter i som värst. Fast å andra sidan finns det ju myggmedel. Gräset växer ju inte heller så man slipper klippa. I största förtroende kan jag berätta att det faktiskt är min fru som klipper gräset i de allra flesta fall. Jag fixar mat, fika eller gör något annat tjejigt. Det har jag inga problem med. Känner mig hur manlig som helst utan att vara traditionell när det gäller trädgårdsarbete. Så det spelar ingen roll om gräset växer. På sommaren kan man ligga på rygg i gräset. Det kan man ju på vintern också så klart – och göra snöänglar. Det tycker jag är ganska trist och brukar hoppa över det varje vinter.

Nej, jag kommer inte på något. Vinterkräksjuka? Nej, inget positivt med det heller faktiskt. Halt på vägarna? Tycker man om att köra bakom någon nervös bilist i 44 km/tim så är det något positivt. Själv tillhör jag inte den kategorien. Antingen behärskar man bilkörning och då är det mycket sällan man behöver hålla 50 km/tim eller långsammare ute på landsväg eller så behärskar man inte bilkörning och då gör man bäst i att stanna hemma.
Man kan förstås stänga av frysen och förvara matvarorna i en påse på balkongen. Toppen, om det är konstant under 18 grader kallt ute (eller inne) fast så jäkligt är det ju oftast inte.

Snö, snö. snö...

Snö, snö. snö…

Som vän av demokrati anser jag därför att vi borde förbjuda vinter – om majoriteten tycker det vill säga. Annars är det ju inte demokrati. Fast jag kan tänka mig att göra revolution om jag inte får som jag vill. Helst en oblodig, allt annat känns osvenskt. Eller kanske inte, numera är ju de svenskaste svenskarna beväpnade med järnrör, riksdagsgubbar tillika. Eller fd riksdagsgubbar är det väl?
Järnrör kan man för övrigt inte heller använda på vintern. Sätter man tungan på dom så fryser den fast och det gör vantarna också om det vill sig illa. Nej ska man använda järnrör så ska det vara sommar och sol, då är både blattar (eller vad det var dom kallades) och småhoror utomhus. Jag tycker dock att järnrör ska vara kromade och böjda i någon snygg form. Då kan de fungera som styre på en snygg motorcykel, ett fordon som har begränsad användning på vintern. Ytterligare ett skäl till att jag inte tycker om vinter. Nu står hojen i garaget och blir dammigare för var dag. Fast i ärlighetens namn så regnar det ju mest på sommaren och då är det inte heller kul att köra motorcykel. Det är emellertid inget man brukar komma ihåg på vintern.
Om man jämför minnet på vintern och på sommaren så kan man konstatera att minnet är sämre på vintern för på sommaren kommer man alltid ihåg hur jäkligt det var på vintern men på vintern kommer man inte ihåg hur regnigt det är på sommaren. Hängde ni med?
Så jag tycker inte om vintern för jag minns mycket sämre då och just nu har jag glömt vad det var mer jag skulle skriva om vintern.

Bosse

Annons

En reaktion på ”Jag tycker inte om vintern.

  1. Det förtjänar att påpekas att det är trafiksituation, väglag och övriga omständigheter som avgör vilken hastighet som är omdömesgill att framföra sitt fordon i.
    /Bosse

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.