Fimbulvinter

Hej!

Vintern har slagit till med full kraft. SMHI utfärdar klass 1 och klass 2 varningar om vartannat. SJ* sliter sitt hår kan man förmoda och snöröjarna har bråda dagar. En ändring av bestämmelserna öppnar dessutom upp för längre arbetspass. Är det fimbulvinter som är över oss?

Det här är en en helt ovetenskaplig spekulation om väder. En helt subjektiv fundering kring vädret och hur jag upplever det, måhända med en anstrykning av gnäll och brist på positivt synsätt.
För några år sedan uttryckte min kära hustru farhågor om att det skulle bli sju dåliga somrar. Jag är böjd att ge henne rätt. Tror det var 2006 eller 2007. Jag hoppas det var 06 för då är det bara en dålig sommar kvar, det var nämligen den kommande sommaren som avsågs i hennes  vad man skulle kunna likna vid en förbannelse. Nu har det alltså gått sex av dessa somrar och de har alla varit sisådär, tycker jag. SMHI:s statistik må säga något annat.
Däremot har vi upplevt ett par rejäla vintrar i Skåne där 2010 väl var värst? Snön låg i meterhöga drivor och det ville aldrig ta slut kändes det som. Frågan är alltså om det är fimbulvintern som är över oss? Vad är fimbulvinter kanske ni frågar er? Själva ordet stammar från fornnordiskans fimbulvetr som lär betyda ”den mäktiga eller stora vintern”. Enligt nordisk mytologi är det ett tecken på att Ragnarök är i antågande, en vinter som varade i tre långa år utan någon sommar emellan. Långt mycket lindrigare än min hustrus sju halvtaskiga somrar mao.

Snabb uppröjning av snömassor i Hässleholm.

Snabb uppröjning av snömassor i Hässleholm.

Det man frågar sig nu, i dessa tider av miljödebatt, är om klimatet verkligen har ändrat sig här hos oss eller om det bara är sk naturliga svängningar i vädret? Någonstans läste jag, eller hörde, att vi kan vänta oss mer extremt väder i framtiden eller kanske till och med nu. Kraftigare vindar, mer skyfall, mer snö och rimligen också varmare somrar. Eller blir det kallare somrar? Definitivt regnigare misstänker jag.
Mer snö behöver jag inte och de gör inte de två personer i övre medelåldern jag såg häromdagen kommande stakande i vägkanten i en sisådär tre decimeter snö. När de tog sig upp vägen hade de inga skidor på fötterna, bara stavar i händerna. Dom behövde ingen snö, möjligen var sitt par skidor.

Efter ihärdigt snöande och krafiga vindar är vår uppfart begravd i snö som ligger i drivor. Vår gata plogas av en telefonpratande man i traktor som kör i hög fart. På ena sidan gatan ligger vårt hus tillsammans med grannarnas, på andra sidan parken, dvs en grönyta. Snöröjaren envisas med att lägga så mycket snö som möjligt på den sida där vi har våra uppfarter. Istället för att köra två gånger åt samma håll och därmed förpassa merparten av snön till grönområdet så ska vi istället bära snön från ena sidan till den andra. För några år sedan försökte jag prata med vederbörande och föreslå att han kanske kunde försöka få snön att landa på ”parksidan”. Lönlöst! Enligt snöröjaren skulle det inte vara rättvist mot alla dem som bor på gator med hus på bägge sidor. Häpp! Nej, varför underlätta för någon när man kan göra det svårare. Har man ett serviceyrke så har man och i detta fall gäller det tydligen att ge så dålig service som möjligt när man ”cashar in” kommunala skattepengar. SKITSTÖVEL!!

Men det finns positiva saker i den kommunala snöröjningen också, det förtjänar att påpekas. I år tog det endast ett par dagar innan man börjat röja upp efter helgens hysteriska snöfall. I dag (12-12-12) var det full fart på Stortorget och Första Avenyen med bortforsling av snömassor till fromma för framkomlighet, äldre och handikappade men också för alla och envar.

Motordriven snöröjning underlättar.

Motordriven snöröjning underlättar.

Här hemma ligger dock snö överallt och det fick både hustrun och mig själv att tappa tålamodet. Efter visst sökande på nätet begav vi oss till ”gubbdagis”, dvs Clas Olsson. Inte för att jag behövde passning utan för att vi bestämt oss för att utöka vårt innehav av motordrivna prylar. SNÖSLUNGA! Fattar ni hur slutsålda snöslungor är? På ”Clas i sjön” hittade vi i alla fall en 5,5 hk sk. tvåstegsslunga. Det betyder, fick jag lära mig, att den driver på hjulen och slungar snö. Kan det vara möjligt – och för endast 3.999 svenska pengar. Man är böjd att säga: -Behåll växeln!
Enligt expediten i butiken tar det endast tio minuter att montera den 80 kg tunga pjäsen. Det tog tio minuter att få upp förpackningen men sedan gick det rätt kvickt att skruva ihop slungan faktiskt. Påfyllning av olja och bensin. Två drag i startsnöret och muskedundret går igång. Den fungerar och tuggar i sig snö som den sedan spottar ut i den riktning man önskar. Fyra växlar framåt och två bakåt. Lättkörd som en familjebil 🙂
Nu är det bara ett problem. Förmodligen kommer det inte att snöa en flinga till denna vinter. Fast, å andra sidan vad gör det. Snö har vi så det räcker!

Glöm nu inte skidorna när du ska ut med stavarna!

Bosse

*På tal om SJ; Nu har man beslutat att ställa in hundratals tåg mitt i julrusningen. Nej, SJ är inte dumma i huvudet – dom har bara otur när dom tänker! SUCK!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.