Nya rutan

Så var den äntligen på plats – den nya rutan som ska hålla vinden borta och samtidigt ge fullgod sikt vid regn. Originalrutan, den låga nästan svarta plexibiten, som sitter på Street Glide är utan konkurrens den allra snyggaste tycker jag. Funktionen är emellertid usel, åtminstone för en förare med min längd. Turbulensen i hjälmen gjorde åkandet outhärdligt. Alltså åkte en högre och betydligt fulare ruta på. Som jag nämnt tidigare här på bloggen så är tillbehörsrutorna betydligt tunnare än de som är originalmonterade. Varför är en obesvarad fråga. Min nya ruta sprack i alla fall ganska snart. Kanske hade jag spänt den för hårt. Själv vill jag tro att jag kört för fort…!

Ny ruta (10 tum) blev i vilket fall beställd och nu är den på plats. Är den bra då? Den fick sitt elddop på resan hem från Probike i Helsingborg. Först lite motorväg i skaplig fart och sedan en rejäl regnskur mellan Klippan och Perstorp.
Turbulensen var inget problem och jag kunde titta över rutan och fick därmed bättre sikt i regnet. I gengäld fick jag mer vatten i ansiktet. Inga problem då, eller…

De optiska effekterna kan skönjas i träpanelen.

Nja, om det vore så väl. Rutan är inte plan utan har diverse böjningar och vecka för att vara aerodynamisk och föra undan vinden. Det fungerar utmärkt som sagt men ger en del optiska effekter, vilket kan anas på bilden här intill. För min del betyder det att jag behöver ”sträcka” på ryggen för att siktlinjen inte ska hamna mitt i böjen överst på rutan. Jag skulle nog behövt vara ett par centimeter längre, i alla fall det sk A-måttet, dvs avståndet mellan studs och toppen på huvudet hade behövt vara längre.
Så hur gör jag nu? Ska köra lite med rutan annars blir det till att byta till den lägre varianten (7 tum). Det här blir dyrt i längden. En ruta kostar ett par tusen och detta är ruta nummer tre.

Vid dagens verkstadsbesök kom också en sk Dashboard på plats. Det är en skinnklädd panel som monteras ovanpå den ganska plastiga instrumentbrädan. Ger lite ”Mercedes-känsla”. Street Glide, som ju tillhör Harley-Davidsons Touring-familj, har samma kåpa och instrumentpanel som Elektra Glide modellerna. Ja, Street Glide är en Elektra Glide som man ”stippat”. Själva instrumentpanelen är, som sagt plastig och innehåller förutom hastighetsmätare och varvräknare också oljetemperatur-, ladd-, bränsle- och yttertemperaturmätare. Den senare graderad i Fahrenheit. Lite nonchalant kan tyckas att leverera en motorcykel till den europeiska marknaden utan att ha en mätare i Celsius. Panelen fullbordas med en stereoanläggning med CD-spelare och radio. Något jag aldrig använder. I motsats till musik i bilen blir det direkt oskönt att spela musik eller lyssna på radio ackompanjerat av vindbrus och motorsång tycker jag. Funkar kanske på en Honda Goldwing?

Bosse

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.