Hässleholm är en ung stad. Etthundrasex år sedan staden fick sina stadsprivilegier 1914. Som samhälle något äldre nämligen från 1887 då municipalsamhället bildades för att 1901 istället bli en köping.
Det påstås att Hässleholms stadskarta tog sin ursprungliga form på en servett och efter modell från Manhattan, New York. Därav avenyer och gator i ett symmetriskt rutmönster. Det var också så staden såg ut när jag satte min fot här för första gången 1973. Jag hade förvisso passerat staden då och då ett par år tidigare men då endast sett någon liten del av den genom ett tågfönster och ärligt talat inte lagt någon större vikt vid vad som syntes vara en ovanligt grå och trist ”liten håla”.
Men 1973 klev jag av tåget på Hässleholms station med en blå bag innehållande en k-pist och en del andra militära prylar samt en persedelsäck modell större med blandade civila och militära persedlar. På den tiden kunde man alltså skicka ut den militära personalen med vapen och allt utan några särskilda preludier om säkerhet. Idag gissar jag att det är fullständigt otänkbart.
Att hitta i staden var lika enkelt som att hitta på Manhattan i New York (i alla fall i Mid- och Uptown) fast kortare väg att gå. Avenyerna löpte från väst till öst och gatorna från söder mot norr. Enkelt och lättnavigerat. Lätt att hitta in i staden och lätt att hitta ut.
Så är det inte längre. Efter ett antal omgestaltningar av centrum har Hässleholms stadskärna förvandlats till en labyrint med ologiska trafiklösningar. Jag gissar att syftet varit att försvåra eller förhindra biltrafik i ett missriktat försök att göra centrum attraktivt för gående och cyklister. När man numera angör staden via Stobygatan norrifrån hamnar man i en säck och kommer om man följer gällande trafikregler och skyltning att återkomma till samma punkt som man försökte äntra staden på. Kommer man söderifrån ska man göra en kringgående rörelse för att komma in till centrum norrifrån. Den som kommer första gången till Hässleholm riskerar att hamna i samma säck som den som kom norrifrån i föregående exempel. Förvirrande?

En för Hässleholm ny skylt dök för något halvår sedan upp på ett ställe i staden. Den får utgöra exempel på vad trafiksituationen i Hässleholm kan beskrivas som. Skylten heter enligt Svensk Författningssamling, Vägmärkesförordning 2007:90 Sammanvävning. Den sorterar under rubriken Anvisningsmärken och betyder:
”Denna skylt upplyser om att två körfält eller körbanor löper samman till ett och att förarna skall anpassa sig till de nya förhållandena på platsen enligt bestämmelserna. Använd kugghjulsprincipen med ömsesidigt hänsynstagande.”
I Hässleholm är skylten mest att betrakta som dekoration för de flesta tycks inte ha en aning om vad den betyder. En god vän från Birmingham förklarade en gång den brittiska motsvarigheten på följande sätt:
”Traffic merging – no it doesn´t, it only goes into confusion” Fritt översatt betyder det att trafiken sammanvävs men nej det gör den inte alls, den övergår i förvirring.
Det är en ganska bra beskrivning av trafiksituationen i Hässleholm generellt. Det finns inga logiska vägar mellan punkt A och punkt B. Som bekant är den närmaste vägen mellan två punkter en rak linje. I Hässleholm har den vägen blivit allt krokigare för varje gång stadsplanerare bestämt sig för att göra förändringar i staden. Etthundra meter fågelvägen blir lätt flera kilometer om man förflyttar sig med bil. Det gör staden ogästvänlig med ett utdöende centrum som följd. Att utgå från hur man planerar en större stad och applicera det på den lilla staden har fått förödande följder för bl a Hässleholm som har en liten stadskärna. Tillresande vill inte parkera 500 meter från t ex Stortorget och gå in till butiker, caféer och restauranger. Man vill parkera nära och helst ovan jord för att uträtta sina ärenden och sedan återvända till bilen och kunna köra vidare till de semiexterna områden som man låtit växa upp i alla väderstreck runt stadskärnan. Man vill heller inte köra långa omvägar för att nå sitt mål vilket betyder att man allt oftare möter bilar som kör mot körriktningen, på gågator eller i bussfiler.
Det ska i rättvisans namn sägas att det inte enbart är den labyrint av olika vägval man måste känna till för att hitta in i staden som är boven i dramat med butiksdöden i centrum. Hässleholms butiker drabbas som alla andra städer av e-handel, externa köpcentrum och nu senast av den långdragna pandemin. Men en svårtillgänglig stad underlättar inte.
Nu väntar nya projekt med inhyrda konsulter som ska utforma nya förslag på hur staden ska gestaltas för framtiden. Kanske kan man utlysa ännu en arkitekttävling, vad vet jag? Gissar att konsulterna, oavsett vad de titulerar sig som kommer från Stockholm, Göteborg eller Malmö. Någon av dem har kanske till och med varit i Hässleholm tidigare men mer troligt kommer de hit en första gång för att sedan återvända till skrivbordet i någon av de tidigare nämnda städerna. Det har redan utlovats dialog med allmänheten och företagen. Det känns igen från tidigare projekt. I den mån någon beslutfattare läste utfallet den gången tycks det har utgjort grunden för att göra ganska exakt tvärtemot mot vad folk och företag tyckte och önskade sig.
När du ska besöka Hässleholm rekommenderas en väl uppdaterad GPS. Risken är annars att du inte hittar in till staden – och om du gör det kanske du inte hittar ut igen.
/Bosse