Att såga ner en ek är ingen lek.

Hej!

Ek, (lat. Quercus robur). Sveriges största träd som kan bli 30 meter högt och åtminstone tusen år. Eken tillhör familjen bokväxter. Källa: Wikipedia
Tusen år bär respekt med sig. Det tar 40 – 50 år innan eken bär frukt. Man bör alltså tänka sig för mer än en gång innan man fäller en ek.

Eken har blivit en balk.

Eken har blivit en balk.

Under första halvan av 1800-talet lät den svenska kronan plantera ett stort bestånd av ekar på Visingsö i Vättern för att ha bra timmer för framtida skeppsbygge. Framsynt får man verkligen säga och värt att tänka på dagens politiker som har en mera kortsiktig horisont. Ca 300.000 ekar planterades och idag är ekarna klara att användas. Nu har ju förstås tekniken gått framåt fortare än ekarna växt och skeppsbyggnad sker oftare i mer moderna material. Ekarna kan idag i stället användas till ekfanér, whiskytunnor och andra ändamål där det hårda träslaget passar.

Är det hit eken är ämnad?

Är det hit eken är ämnad?

Vid en promenad på Hovdala, denna lunga strax utanför Hässleholm gick det inte att undgå att något som bar spår efter mänsklig hand syntes en bit upp i skogen. Tre ekar var fällda. En var redan bortforslad men två låg kvar. Bägge hade formats till fyrkantiga balkar, ca 7 – 8 meter långa och kanske 20 cm i sida. Bärande balkar i ett husbygge? Vi fortsatte vår promenad på ett för dagen ganska grått Hovdala. Vinden blåste snålt men allt emellanåt kikade solen fram och värmde gott. Vi nådde så småningom en av de broar som går över Almaån här och var på fältet. Just denna bror ser ut att vara i behov av renovering. Några plankor är utbytta men bärande balkar och många av övriga plankor ser ut att ha gjort sitt. Funderar ibland om bron är säker att gå över men det är den nog. Kanske är det tillrenovering av denna bro som balkarna ska användas. Någon som vet?

Var försiktig med sågen!

Bosse

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.